Wednesday, October 22, 2008

Husmor lagar söndagsstek

... fastän det bara är onsdag. Konstigt kan man tycka, men så blir det.
Jag hade Spånga-mammorna här på fika idag. Jag sa att jag skulle laga en stek och då var det flera som aldrig gjort det. Eftersom det är så otroligt lätt (men verkar svårt) tänkte jag berätta hur jag gör. Så ni som hör till en annan generation kan ju sluta läsa nu...
Det här är ingredienserna:

Högrev, lök, morot, smör, salt, vitpeppar, lagerblad, kryddpeppar, idealmjöl, mjölk och lingonsylt.
En stor klick smör i grytan. Hög värme och så i med köttet. Det ska brynas på alla sidor. Eftersom jag ofta gör en ganska stor bit när jag ändå håller på är den ganska tung. Jag använder två rejäla träslevar för att orka vända runt köttbiten. En skalad lök och morot får också åka med i grytan från början. Löken delar jag i två delar.

När köttet är brynt runtom, häller jag i vatten så att det täcker ungefär 1/3 av köttet - kanske 5 dl. Sen lägger jag i 2 lagerblad och 2 kryddpepparkorn. På med locket och sänk värmen så att det småputtrar. Allt detta tar ca 10 minuter och efter det sköter den sig själv i 2-3 timmar.
Fortsättning följer...
Nu har jag varit ute och krattat löv, plockat upp fallfrukt, skalat potatis, lekt med Oskar, städat, bloggat, hämtat Douglas på dagis och lekt med ansiktstågen. Jag glömde bort steken lite grann och den har stått och puttrat i 3,5 timmar innan jag tog upp den från grytan och skar upp den i skivor.

Sedan är det dags att börja med såsen. Jag tar upp moroten (kan ätas) och lökbitarna samt kryddpepparkorna (kan bli en obehaglig överraskning om de ligger kvar i såsen) och lagerbladen. Sedan reder jag såsen med mjölk och idealmjöl och låter den koka upp.
Efter det är det dags att smaka av. Jag hade i lite soja (mycket för att färgens skull), enbär och eftersom jag hade både grädde (2 dl) och kalvfond (1 msk) hemma så jag tog i det också. Sedan behövde jag bara komplettera med lite mer salt och sedan var det klart. Jag glömde bort att ta i lite lingonsylt, men det blev väldigt gott ändå.

Eftersom potatisen redan var skalad var det bara att koka den och värma upp såsen så var middagen klar.

No comments: